Kompetence-skramme-fortællinger

“Gjorde det ondt?……..Har du så lært noget af det?”

Alle har prøvet at tildrage sig en skramme! En lille rift eller et rigtigt sår, som med tiden bliver et ar. Det særlige ved kompetenceskrammer er, at de efterfølgende bliver sat ind i en fortælling, hvor skrammen bliver vejen til indsigt. Både fysiske og psykiske skrammer er relevante.

Jeg fortæller historier om skrammer, jeg selv er blevet klogere af, og jeg opfordrer andre til at finde og fortælle om deres…

Et eksempel på en kompetence-skramme-fortælling

Da jeg var en lille pige, ca. 7 år, blev jeg bidt af en hund, som var lukket inde i et bryggers. Jeg ville bare gerne lige klappe den, men da jeg rakte hånden frem, bed den mig. 

Først blev jeg trøstet, så blev jeg kørt på skadestuen og fik en stivkrampevaccination. På vej til hospitalet hjalp min mor mig til at se tingene fra hundens perspektiv. 

På den måde blev mit bidsår til en kompetenceskramme, fordi jeg lærte, at selvom jeg har fredelige hensigter, kan det blive opfattet anderledes, og jeg kan uforvarende komme til at overskride en andens grænser. Jeg lærte også, at det godt kan være meget ubehageligt i situationen, men at man overlever, og at det stadig er muligt at komme på god fod med den bidende hund senere hen – når bare man er opmærksom på hundens signaler og respekterer dem.

Godt at vide: En kompetenceskramme virker ikke på samme måde som en stivkrampevaccination. Man er ikke forsikret mod eftervirkninger eller mod at havne i lignende situationer og håndtere dem uhensigtsmæssigt – igen!

Reference og anbefaling: Begrebet kompetenceskramme er opfundet af en meget sjov kvinde, som også er knalddygtig til at være medmenneske. Hun hedder Nannett Borre, og hvis man arbejder med børn, er det en god idé at finde hendes bøger om bevægeglæde. Kompetenceskramme-begrebet er et indlæg i en vigtig snak om børns risikoleg.

%d bloggers like this: