Samtaler om døden

Døden har været livets følgesvend siden tidernes morgen. I vores sprog findes mange metaforer for døden og det at dø, og det er metaforerne, de fleste af os bruger, når døden kommer helt tæt på. Nøgtern tale om død kan virke kold, kynisk, komplet ufølsom. Men mit ærinde med at fortælle om død og igangsætte samtaler om døden er det stik modsatte af kynisk – jeg vil gerne følsomt bevæge mig ind på, hvad døden er for noget for os, der stadig er i live. 

fotograf: Birgitte Roed

For mange levende føles døden som noget meget fremmed, noget vi gerne vil lægge afstand til. Men, det er livgivende at tale om døden, at forholde sig til den del af livet, som døden er. Rita Nielsen og Jacob Harders bog: “Venteværelset – en døendes fortællinger om livet” inspirerer mig hver gang, jeg læser i den. Jacob var døende, mens han skrev bogen sammen Rita, og han skriver bl.a. “Langt de fleste dør en langsom død, men den tid er også liv. Jeg kunne godt tænke mig at fortælle, at livet som døende er muligt.” […] de levende har i enhver henseende fat i det lange strå. De levende har for travlt med livet til at tage de døende og døden alvorligt. Det er en sag, der er værdig at skrive om. Ikke kun for de døendes skyld, men i allerhøjeste grad også for de levendes skyld.” Jeg tager imod Jacobs opfordring!

Fotograf: Birgitte Roed

Agenda: Vi skal samtale mere om døden

Vi skal kende døden og turde tale om den. På den måde kan vi blive bedre til at håndtere den, når den kommer anstigende i vores egne liv. At tale om døden er at tage livet alvorligt!

Filosofisk vandring – med samtaler om døden

En filosof og to fortællere inviterer fra tid til anden på Filosofisk Vandring med døden som tema. Oftest er afgangsstedet en vidunderlig plet i en fredsskov på Nordfyn, men vandringen kan sagtens flyttes til andre egne af landet. Vandringen er rammesat af os, og undervejs fodrer vi deltagernes egne refleksioner med fortælling, sang og samtalemenuer. Tag kontakt hvis du er interesseret i at høre nærmere.

“Lad os tale om døden…” – interaktivt fortælleteater for unge

“Lad os tale om døden…” er et projekt, der henvender sig særligt til unge mennesker. Vi benytter bl.a. fortælling og interaktivt fortælleteater til at af-tabuisere og nuancere de unges forhold til døden og udvide deres  ordforråd i forhold til at tale om deres egen og nære relationers død.

Med mundtlig fortælling sætter vi deltagernes indlevelsesevne i spil, og ved brug af impro-teater får de en tæt-på-virkeligheden oplevelse af at være i rum med en døende. Det sætter spor! Oplevelsen virker som en erfaring, de tager med sig. Teaterformen betyder samtidigt en distance, der gør det muligt at stoppe op undervejs og reflektere i fællesskab.

fotograf: Thea Tano

   ”Det er i høj grad meningsfuldt! Der var nogle af de konfirmander, som ellers ikke siger noget,

    der åbnede munden her!” Helga Tidemann Jensen, sognepræst i Årby.

   “Det er som om, vi har fået en større accept af døden!”

– Thilde og Aviaja, konfirmander fra Kalundborg Friskole. 

Projektet er udviklet af og gennemføres i et samarbejde mellem Bolette Elvstrøm, mundtlig fortæller, teaterlærer og højskolelærer. Og mig, Helle Janke, mundtlig fortæller, etnolog, frivillig vågekone.

Tag kontakt hvis du er interesseret i at høre nærmere.

%d bloggers like this: